středa 25. listopadu 2009

O novém bydlení, práci apod.

Ve čtvrtek jsme se konečně přestěhovali blíže do centra. Nyní bydlíme ve čtvrti Chippendale a na Central (hlavní dopravní uzel) to máme deset minut pěšky. Byt je o trochu menší (vlastně o hodně :), než jsme byli zvyklí, ale z těch všech, které jsme viděli na různých prohlídkách to je ten nejlepší. Je útulný a hlavně pěkně čistý (ne jako ten odporný smeťák, který jsme navštívili asi před 14ti dny :). V bytě s náma bydlí Peruánec Joel, který s náma bydlel na Banksii (kterému jsme vlastně velmi vděčni, protože to on nám nabídl, jestli tady nechceme bydlet) a dále pak dvě holčiny - Carolina z Kolumbie a Emy z Indonésie. Byt je patrový, ve spodní části je obývák, který je spojený s kuchyní a malý balkón. Ve vrchní části je koupelna a tři pokoje. V jednom bydlíme my, ve druhém holky a ve třetím, nejmenším Joel. Co se našeho pokoje týká, tak je asi o polovinu menší, než jsme měli na Banksii a zrovna tak vestavěná skříň a bohužel i postel :(. V obýváku máme TV, ale nemáme 50 programů jako na Banksii, ale máme jich jen základních 5. Bohužel se na ně ale nedá moc dívat, protože když už dávaj nějakej film, tak jsou v něm po 8,5 min reklamy (zlatá Nova :D). Když už jsem u té TV, tak stojí za zmínku, že před tím, než jsme se odstěhovali z Banksie, tak jsme viděli film Obsluhoval jsem anglického krále v českém znění. Abych nebyl jen u těch nevýhod, tak největší výhodou je, že tu je celkem 5 lidí, tak nejsou fronty v kuchyni a koupelně. Nemůžu zapomenout samozřejmě ani na internet, u kterého máme datový limit 100GB na měsíc, takže žádné omezení (na Banksii to bylo 60GB na 14 lidí :). Zítra to bude týden co tu jsme, takže jsme se už celkem zabydleli.




obývák a spolubydlící Carolina






náš pokoj


výhled z okna


výhled z okna podruhé...


Vláďa bydlel na Banksii s Joelem v jedné místnosti, tak ho přišel požádat o ruku, když se mu teď odstěhoval... :)


V sobotu bylo pěkný počasí, asi 30 stupňů, tak jsme si vyrazili na Coogee beach. Bohužel byly docela velký vlny a špinavá voda tak jsme si ani nezaplavali.


Coogee Beach




V neděli se teploty vyšplhaly přes 40 stupňů (údajně 46 ve stínu), takže se skoro nedalo normálně fungovat. My jsme se bohužel rozhodli jít se projít do Royal Botanic Gardens a kolem Woolloomooloo Bay protože slunce bylo pod takovým divným oparem a vlny v oceánu se nám zdolávat nechtělo. Vzhledem k teplotě to byl ale docela blbej nápad :). V neděli byl údajně den otevřených dveří v Opeře, což jsme ale nevěděli, takže jsme si Operu "zevnitř" opět nechali ujít. Každopádně, když jsme ale šli kolem Opery, tak jsme museli obcházet monstrózní pódium, které tam bylo postaveno pro finále Australian Idol (což je obdoba České Superstar), které se tam prý koná každý rok. Poté jsme se vydali do Royal Botanic Gardens do části, ve které jsme při naší první procházce nebyli a dále pak k zátoce Woolloomooloo Bay, ve které kotví spousta lodí a mezi nimi i nějaké ty válečné.



odpočinek pod stromem







na vánoce se pro něj stavíme :)



přístav ve Woolloomooloo


válečné loďstvo

Cestou zpět jsme se stavili v Chinatownu pro nějaké ty vitamíny a pořídili jsme i fotky, jak to tam vlastně vypadá (příště pořídíme i zvukový záznam :). V noci se vůbec nedalo spát, protože nemáme klimošku ani větrák. Po druhé hodině se naštěstí začalo ochlazovat...


neděle v Chinatownu

Romča stále hledá práci a o víkendu si nejspíš půjde udělat certifikát RSA, což je certifikát potřebný k práci v nějaké restauraci protože opravňuje držitele k manipulaci s alkoholickými nápoji a který všude vyžadují. Co se mě týká, tak já stále válčím v Shangri-La. Dělám pokroky, protože svou práci už ne-nenávidím, ale jen jí nemám rád. Když to takhle půjde dál, tak za týden budu mít neutrální postoj a za další tři ji budu milovat :D.


pracovní stejnokroj

Dost lidí se mě ptalo cože to tam vlastně přesně dělám, takže tady je odpověď. V prvních třech týdnech jsme v jakémsi tréningu, což znamená, že si osvojuji práci cleanera a že dostávám "naloženo" méně práce, než cleaner po tréningu, který musí zvládat 10 - 14 pokojů denně. Já jsem v současnosti schopen zvládnout asi 5 pokojů v pětihodinové pracovní době. V každém apartmá se uklízí pokoj a koupelna. Nejprve se vynese veškerý odpad, který tam panstvo zanechá. Poté se aplikují chemikálie do koupelny a jde se stlát postel. Když je ustlaná postel, tak se jde vygruntovat koupelna (záchod, sprcháč a vana), pak se utře prach a pak se stírá. Hodně času zabere převlíkání a stlaní postele, protože je většinou velká jak prase a navíc se musí stlát zdejším způsobem, což je docela bonbónek. Vše musí samozřejmě odpovídat standardu pětihvězdičkového hotelu, takže je třeba dbát na každý záhyb. Pokud bych se stlaním každé postele strávil méně než 15 minut, tak asi hotel přijde o jednu z hvězdiček :D . Podotýkám jen, že v některém pokoji jsou postele i dvě. Moji práci kontroluje supervisor (kontrolor) a v poslední době používají fráze typu "Gůd béd end růma" :D, což je kladné hodnocení, ale stále zůstává největší problém, kterým je má rychlost. Postupně mi přidávají po jednom pokoji, takže ve finále musím zvládat pokoje za méně než 30 minut, což je pro mě nepředstavitelné. Pokud ale nezrychlím, tak budu dělat neplacené přesčasy a nebo budu brát méně peněz na hodinu, což by bylo nemilé. Teď jsem zhruba v polovině tréningu, takže uvidíme. Buď se s tím přestanu sr**, nebo budu muset změnit práci (po které se stejně tak jako tak poohlížím). Jediný co by mě mrzelo při změně je to, že v hotelu je možnost (chutného) oběda za 3$ (asi 50kč :), což je samo o sobě super a to nemluvím o tom, že člověk může konzumovat neomezeně vše co se tam najde, včetně nealko nápojů, espressa, salátů, zákusků, zmrzliny apod. Na druhou stranu, když bych tam zůstal, tak se vrátím vypasenej jak prase, takže... ??? :D

POČASÍ : Po nedělních více než 40cítkách se od pondělí rapidně ochladilo na "pouhých" cca 20-25 stupňů, takže docela příjemné. Na zítra hlásej přes 30, tak doufám, že jim to nevyjde .)

V posledním týdnu nám docela stoupla sledovanost blogu, takže VŠEM DĚKUJEME ZA ZÁJEM !(případně tomu jednomu člověku, který sem chodí 50x denně :D). Doufáme že neomrzíme.

ps: Zpětně jsme odpověděli na většinu dotazů v komentářích, takže pokud jste se na něco ptali, tak na ně mrknětě.

12 komentářů:

  1. Ahoj, zajímalo by mě - kolik teď platíte za nájem a kolik jste platili v Banksie. Díky moc (pravidelný náštěvník z Hané)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty we, celkem slusna uniforma:)to sem na tom snad lip:)))krobas

    OdpovědětVymazat
  3. Zdar Vojtouši,tak to je mazec uklidit důkladně celej pokoj za 30minut.To musí bejt masakr.To bych nepřál ani největšímu nepříteli :)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za komentáře.

    pro Návštěvníka z Hané: Na Banksii jsme platili první měsíc, tuším 185$ za týden, na osobu. Hodně přemrštěná cena a vlastně ani nechápu proč. Jediné co vím je, že v té částce bylo započítáno vyzvednutí z letiště - tzn.: 160$ !!!
    Po měsíci to už byl standard a to 140$.

    Tady v Chippendale platíme 145$, ale jsme v centru, takže něco ušetříme na dopravě. Buď ji nemusíme používat vůbec, nebo můžeme používat pouze "lokální" jízdné, které je levnější.

    Dobré bydlení jsme našli celkem pozdě, bohužel. Kdyby jsme se přestěhovali v době, kdy jsme chodili do školy, tak jsme ušetřili pěknejch pár desítek dolarů... :(

    pro Kubu: A to jsem nepsal, že jsem se musel i ostříhat... Aspoň že mi ten stejnokroj každej den perou.)

    Počkej až se přijdu podívat já na tvůj fráček :D

    pro Jančika: Masakr to je a taky bych to nikomu nepřál. Navíc už mě začínaj brát záda...
    Ale pořád je to lepší než dělat střešní izolace jako jeden kolega, který tam s náma uklízel. Když si vemu, že je tu občas 40 stupňů a on pak poleze někam na střechu.

    OdpovědětVymazat
  5. To poslední foto: Majka z Gurunu???

    OdpovědětVymazat
  6. zdravím a pozdravuju. Držím palce. Vojto řež to tam pětka nepětka :-DDDDD

    Jinak gooood news ze uz mate lepší net - aspoň bude víc komunikace :-)
    Tak s menší závistí vůčí tamnímu počasí se loučím

    Ondřej

    OdpovědětVymazat
  7. No tyyy jo.. To je masakr teda! Ale zase ti musí šichta utéct jedna báseň, když tak fofruješ.. :) No každopádně se drž chlapče! :) papa Léňa

    OdpovědětVymazat
  8. ahoj Romco a Vojto, zdravím s z Cech. je super, ze mate tak krasnej byt. je sice mozna mensi, ale zase vas tam neni tolik a konecne mate lepsi moznosti s internetem! fotky z bytu vypadaj krasne, myslim, ze muzete byt spokojeny :-)
    kdyz vidim ty fotky z plaze, tak to bych za vami hned prijela.. ja ted stravila tyden s chripkou v posteli, tak me ty fotky od vas trochu zvedly naladu :-D
    vojto, smekam pred tebou, jestli se naucis stlat tech 14 nebo kolik posteli, tak jsi fakt borec!!! jo a je super, ze se tam muzes takhle dobre najist.. aspon se mas na co tesit, kdyz uz tak makas! :-)
    mejte se hezky a at se vam tam stale dari! romusko, tobe preju at brzy najdes taky nakou praci, ktera by byla podle tvych predstav! nebo aspon trochu :-)
    papa i.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Vojto,sestřih alá páže sluší:)),pozdarvuj Romika.papa P.

    OdpovědětVymazat
  10. pro Velko-Výra: Kdožeto? :)

    pro Ondřeje: Net běhá fakt dobře. Co se toho počasí týká, tak teď dva dny po sobě chvílema prší a přijde mi to o dost příjemnější .)

    pro Léňu: Děkuji! A která že to vlastně seš Léňa? N? K? P? Nebo nějaká jiná? :D

    pro Ivču: Byt i net jsou fakt v klídku. Navíc tady vládne úplně jiná, příjemnější atmosféra, takže fakt zlepšení.
    Těch postelí musím dát jen deset - za 6 hodin. Teď dělám 6 postelí za 7 hodin :(. Aspoň že tam jsou ty obědy, to je fakt. Každý ráno když vstávám, tak si na ně musím vzpomenout, jinak bych ani nevylez z postele :D

    pro Jančika: To máš recht. Je to hrozná pážecí ivanovitost... :D

    OdpovědětVymazat
  11. Čo sa týka TV, pamätám sa že sme tiež mali len 5 kanálov, 4 sa kvôli reklamám nedali ale SBS bol bez reklám a každý večer aspoň 2-3 kvalitné, väčšinou európske filmy.

    OdpovědětVymazat
  12. pro Anonymního: My tu máme celkem 6 kanálů a všechny vyjdou, co se reklam týká nastejno. Tuším, že asi na třech se dají někdy shlédnout dobré filmy (nedávno Faunův labyrint, Tanečník seshora...). Máme tu SBS ONE, ale tam jsou ty reklamy také... :(

    OdpovědětVymazat