středa 20. ledna 2010

Zpátky ve škole

O víkendu jsem psal o tom, co se dělo na Silvestra a dnes už je 20. ledna, takže jsme celkem pozadu. Doufám tedy, že se mi to dnes nějak povede dohnat a po dnešním příspěvku se dostaneme do přítomnosti a nebo rovnou do budoucnosti :D.
Dnes mám volno, takže si můžu nerušeně zablogovat (občas mě teda vlastně vyruší lednice, kterou odmražuju....). Naposledy jsme skončili u neděle 3. ledna, toho osudného dne, kdy nás opustil Vláďa.

Hned následující pondělí jsme se opět po nějakém čase (bez čtyř dnů to byly 2 měsíce) šli podívat do školy. Neměli jsme vlastně žádné informace, v kolik tam máme být, tak jsme tam vyrazili na osmou hodinu. Měl jsem volno, takže jsem nemusel řešit, jak to bude s prací atd., Já i Romča jsme měli mít Business English - obchodní angličtinu (dále jen BE). Já jsem měl v plánu pobýt první den na BE, abych věděl jak to tam chodí a od úterka jsem měl v plánu navštěvovat "podvečerní" výuku kvůli práci. Když jsem na recepci oznámil, že bych to chtěl od úterka přehodit, tak mi po pár minutách řekli, že můžu jít domů a ať přijdu na čtvrtou a že už to mám přehozený ode dneška. Tak jsem se šel rozloučit do třídy BE a mazal jsem domů. Romča na BE vydržela první hodinu a pak si to šla přehodit zpět na General English (obecná angličtina), protože se to prý nedalo. Hodně se tam mluvilo o ekonomických výrazech a o ekonomice všeobecně, takže si to radši přehodila, než aby tam tápala a tím vlastně jenom zabíjela čas. Romče to taky bez problémů přehodili, takže je zpátky ve své třídě (kde nezůstal nikdo, koho znala, ani učitelka) a zpátky na druhém kampusu školy u Hyde Parku. Do stejného kampusu se ale přesunula i Katka, která s náma bydlela na Banksii, tak aspoň někdo známý .-). Já jsem se docela těšil, že se aspoň jednou v životě ocitnu s Romčou ve stejné třídě, ale opět nám to nějak nevyšlo, takže jsem se ujistil, že nemá cenu si cokoliv nějak plánovat! Abych to tedy shrnul - oba dva jsme se vrátili na General English. Romča studuje v kampusu u Hyde Parku od 8:30 do 14:30 a já studuji na kampusu u Centralu od 16:00 do 20:30. U mě to v praxi znamená, že v den, kdy pracuju se do školy dostávám mezi 17 - 18hod. Učitelé to nijak neřeší, protože takhle to prostě na podvečerní výuce chodí - polovina třídy chodí pozdě a všichni vypadají velice ztahaně. Učitelé naštěstí někdy píší absenci o trochu menší, než ve skutečnosti je (musí být minimálně 80% docházka, jinak to škola musí hlásit úřadům a poté hrozí vyhoštění ze země). Já jsem (taky) v úplně jiné třídě, kde znám jenom Číňana Minga, který se mnou chodil do stejné třídy před dvouma měsícema (když jsem se ho ptal, proč si změnil kurz, jestli někde dělá, tak mi řekl, že nikde nedělá, ale že se může vysr... na to, aby vstával v 7 ráno :D).


moje třída (po mé levé ruce je učitel Ivan o jehož heterosexuální orientaci je mnoho pochyb :))


druhý zleva je učitel Tom


Ming, který pokud zrovna nejí, tak vypadá že spí...


Romčina učitelka Lee, která v prvním kurzu učila i mě. Uměla pěkně kreslit - na obrázku jakýsi srněnec a želva :)


národnostní mix studentů na Ability


Od Nového roku téměř nepoužíváme MHD (z ekologických důvodů samozřejmě :), takže do práce vstávám o 30 min dříve a chodím pěšky, což mi zabere cca 45min. Jeden by neřek, ale je to celkem příjemná procházka - po ránu jsou totiž ulice a chodníky docela prázdné. Odpoledne už je to ale horší a to se k tomu občas přidá ještě pěkný vedro. Romča chodí do školy pěšky asi 30min (chodí pomalu :). Na pláže teď nejezdíme, takže mě Romča jednou vytáhla do Victoria Parku (park vzdálený necelých 10min pěšky od našeho bytu) na opalování a jednou jsme tam navštívili bazén. Taky omezujeme spotřebu sladkostí, což je pro nás docela peklo, protože bysme žrali sladký nejradši každej den :)!

V lednu se každý rok koná v Sydney festival, který se jmenuje Sydney festival :D, což je kulturně-umělecko-zábavní (a nevím co všechno ještě) akce, která trvá cca 3 týdny (přesnou dobu trvání ale netuším). První festivalová noc byla zadarmo (sobota 9. ledna), takže jsme se jako stovky dalších lidí vypravili do Hyde Parku (s Joelem a Carolinou). Na několika různých stage tam byly různé koncerty a různá vystoupení a my jsme zakotvili u té, co byla u fontány. V průběhu cca dvou hodin jsme tam viděli několik vystoupení různých akrobatů, kteří předváděli své dovednosti na pódiu, ve vzduchu, na laně, na kole a já nevím na čem všem ještě... Také jsme viděli vystoupení jakéhosi multinárodního seskupení, kde bylo asi 10 bubeníků, DJ a nějací MC´s. Chvílema jsme si poslechli neskutečně nudnou hudbu, která ale občas přešla do svižnějších temp a přes beatbox se dostala až k něčemu co připomínalo dub-step a dále až ke svižnému jungle (to bohužel jen chvílema :( ). Kdyby jste nerozuměli poslední větě, tak si z toho nic nedělejte (zasvěcení snad porozumí :). Když jsme se cca o půlnoci vraceli domů a procházeli jsme kolem další stage (kde měli i pěkné lasery), tak to tam taky bylo pěkně "zalomené" (zasvěcení opět vědí :), že by si tam jeden nejradši zaskotačil... :D. Každopádně únava všech už byla celkem znatelná, takže jsme pokračovali v cestě domů.


z Hyde Parku









Následný týden (to už je vlastně ten minulý) byl tak nějak rutinně stejný, v mém případě práce-škola a v Romčiným případě škola-hledání práce. Naneštěstí je teď v hotelu nějaká okurková sezóna, takže není do čeho píchnout hadrem, z čehož vyplývá to, že teď dělám maximálně tři dny v týdnu, což není nejlepší pro náš rozpočet (sotva vydělám na nájem za jednoho z nás :( ). Romča byla minulý týden na zkoušce v jedné španělské restauraci ale bohužel, jak už to tady tak chodí, tak z toho asi opět nic nebude :( .

Díky tomu, že se nám v pátek ozvala Andrejka, tak jsme si mohli užít aspoň víkend, když byl týden o ničem. S Ondrou se totiž rozhodli vyrazit v sobotu na Maroubra Beach na BBQ (na které nás pozvali!) a na surf (na ten jen Ondra). Kolem poledne nás nabrali před barákem a se zastávkou v obchoďáku jsme uháněli na Maroubru. Maroubra je další z pláží, na které se může konzumovat alkohol (čímž si ale nikdo nebyl úplně jistej), ale je trochu jiná než Bronte. Asi dvě minuty od pláže je totiž docela velké prostranství, kde je rozmístěno několik grilů, takže oproti Bronte nečumíte svým sousedům přímo do talíře. Cestou nám navíc sdělili, že tam bude i Jakub a Markéta (ti, kteří také píší blog), takže to vypadalo na bloggerskou BBQ. Když jsme byli na místě, tak byly všechny altánky obsazené, tak jsme se usídlili pod jedním stromem ve stínu. Když holky začínaly grilovat, tak jsme s Ondrou vyrazili pro prkna na surf k jeho kamarádům, kteří bydlí na Maroubře. Pokud si teď ale někdo myslí, že jsem si zkusil surfovat, tak ho asi zklamu :D. Když jsme totiž nesli ta prkna, tak mě na chvíli přepadl pocit, že bych si to přeci jenom měl vyzkoušet, ale pak jsem se vrátil na zem a uvědomil jsem si, že jsem přeci jen velmi špatný plavec, na to abych zdolával metrové vlny a pak se po nich ještě proháněl po prkně... Hold tato typicky australská kratochvíle mi zůstane nejspíš zapovězena. Když jsme se vrátili, tak holky už měly hotové jídlo (taky jste si všimli, že čtyři z posledních šesti vět začínají slovem KDYŽ :D :D). Později dorazil Ondrův kamarád Libor (ten co nemá rád, když mu někdo říká Dalibor:) a Markéta s Kubou. Ondra s Liborem se na rozdíl ode mě surfování nebojí, takže šli zasurfovat a zbytek se na ně šel podívat, nebo se prostě jen tak kecalo - prostě pohodička. Když to tak vemu, tak to byla vlastně naše první příležitost si tak nějak pokecat s Markétou a Jakubem, protože před tím to bylo vždycky jen v rychlosti, když jsme se někde potkali. Mě a Romču Andrejka hodila domů někdy před půlnocí, ale jak jsme se v neděli dozvěděli, tak BBQ na Maroubře (v bytě) pokračovala asi do čtyř do rána :).


měli jsme pěkně naloženo...


tady se griluje


naše stanoviště

Romča si s Markétou v sobotu domluvila stříhání, takže v neděli odpoledne dorazila Markéta k nám na Dangar a udělali jsme si tu přímo stříhací "session", protože nás tu postupně ostříhala úplně všechny :D! Když už bylo po stříhání, tak se na nás přijeli podívat Ondra s Andrejkou a Liborem a samozřejmě nepřišli s prázdnou... (Heineken). Takže jsme si ve finále příjemně užili i neděli. Fakt příjemný víkend!


Markéta Scissorhands v akci :)



nedělní návštěvička


Teď mě tak napadá, že jsem nikde nenapsal, že kurz, který teď máme ve škole je jen třítýdenní, takže od příštího pondělí máme opět bezmála dva měsíce prázdnin :D. Za dvacet minut vyrážím do školy, takže pro dnešek končím. K té budoucnosti jsem se teda nakonec nedopracoval, ale příště...

ps: Dlouho jsem nepsal o POČASÍ, takže vězte, že po vánočních lijácích a přeháňkovém období kolem silvestra je tu teď tak nějak pravidelně příjemné teplo - tzn.: do těch 30ti stupňů. Párkrát bylo přes 30, ale mockrát ne.

ps: Děkujeme mockrát za hlasování v anketě. Abych pravdu řekl (napsal), tak pokud na druhou odpověď neklikali "naši známí, které zajímá Austrálie" tak jsem docela překvapen, protože jsem myslel, že píšeme z 90ti a více procent jen pro naše známé. Hold internet nezná hranic...

2 komentáře:

  1. Aštar Šeran ( velitel tisíců kosmických lodí )21. ledna 2010 v 18:41

    Omlouvám se zde přítomné (převážně) inteligenci za občasně mylně napsané "i-y". Občas se mi do textu vloudí staročeština, především má omluva směřuje k slečně Romance která s titulem Bc. musí býti dosti konsternována ( až možná si z toho i trošku ucvrkne ). Na naší domovské planetě je ke komunikaci používána telepatie, běžné písmo a slovo jsme už dávno opustili ( primitivní způsob komunikace ).

    OdpovědětVymazat
  2. No jo, to byla super akce.Liborda jak mu říkám já ten nesmí nikde chybět.:-)Super, tak se těším příště, na náš další blogařský meeting.Markéta

    OdpovědětVymazat