sobota 10. října 2009

Po prvním týdnu

Tak už nám jde konečně net…
Máme za sebou první týden školy. Chodíme na jazykovou školu Ability education, která se nachází v centru města, blízko Central station. Vlakem z bytu to máme 20min a pak ještě asi 10min pěšky. V úterý jsme začínali rozřazovacím testem a pohovorem, podle čehož měli zjistit, jak na tom vlastně s angličtinou jsme. Skončili jsme oba dva ve skupině upper-intermediate, což jsou už více pokročilí a už se tu víceméně nic moc neučí, pouze se jen rychle opakuje gramatika a hlavně se hodně mluví. Oba nás to zaskočilo, protože naše angličtina opravdu tak dobrá není. Naštěstí se píšou každý týden testy, tak třeba spadnem do nižší skupiny. I když jsme na stejné úrovni, tak spolu nechodíme do třídy a máme i úplně jinak rozvrh. Já začínám od 8 a končím ve 14hod, ale Vojta má školu od 11:45 do 17:45hod, což mu zabere celý den a bude to mít i těžší sehnat tak práci. Zkusíme si to ještě domluvit, třeba mu to přehodí na lepší čas, ale to chce takhle většina studentů.


Quay street

Na této škole to chodí tak, že noví studenti přijdou do již rozjeté třídy a musí se všem představit a rychle se přizpůsobit. Po prvním týdnu se nám ve škole líbí, konečně se otrkáme v angličtině a nebudeme se bát tolik mluvit (hlavně teda já :)). Já ve třídě nemám ani Čecha ani Slováka, ale Vojta jo. Jinak s námi chodí Asiati, Brazilci, Španělé, Francouzi, Italové, Čilani, Peruánci, Belgičani, no prostě národnostní mixík :).


budova školy

Tento týden bylo ještě počasí naprd, chladno a občas prší, takže jsme stále ještě nevyrazili do centra. Konečně jsme si ale založili společný účet v bance a pořídili si SIMkarty. Pomalu si začínáme dávat dohromady životopisy a shánět se po práci. Bohužel, my jako studenti jazykovky můžeme pracovat legálně jen 20hod týdně. Výjimkou jsou prázdniny, o kterých můžeme pracovat neomezeně (a že jich máme… :)).


se spolubydlící Káťou



s Káťou a jejím přítelem Honzou



ve škole...

Vzhledem k tomu, že jsme tu už celý týden, tak začínáme mít představu o tom, jak to tu chodí. Krom hromady odlišných věcí, o kterých se Vojta ještě rozepíše, je tu dost drahá doprava (v přepočtu 1200Kč za týden za oba) a v našem případě i ubytování (více než 5000Kč za týden za oba). Proto si hledáme nové bydlení, protože tohle od agentury máme zaplacené jen na měsíc. Chtěli bysme najít něco v centru, abychom ušetřili i za dopravu. Jídlo je tu asi tak o jednu třetinu až o polovinu dražší než u nás, ale kupujeme si tu výrobky značky Home brand (něco jako jsou u nás Tesco výrobky :)), které jsou o něco levnější. Taky už jsme si celkem zvykli na časový posun - už chodíme spát před půlnocí a dokonce i usneme. V kuchyni se taky lepšíme a jsme kreativnější (ne jen špagety s kečupem).

Doufáme, že se už nebudou opakovat problémy s bezdrátovým připojením k internetu a budeme sem moct psát pravidelně.

4 komentáře:

  1. ted ke me konecne dorazil vas dnesni prispevek, hned jsem ho precetla a musim taky hned napsat:-) jsem rada, ze se ti ve skole libi, romco. a taky jsem rada, ze vase kreativita ve vareni roste! :-))))) tak papa i. jo a mas ve schrance mailik ode me:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojda Romi,tak to se zatím máte fajnově.Fotečky jsou užásný,hned bych si to s váma vyměnila,ale já a jazyky,tak to je konečná:))).Doufám a přeju vám,abyste si našli to bydlení a práci,hlavně aby to Vojtovi vyšlo se změnou rozvrhu.Už se těším na další příspěvek a zatím pa.Zdraví Péťa,Tomík a Kubula:)).P.S.Kuba je ze šneka nadšený!!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, pravidelne sleduju Ondry a Andrejky blog a diky nemu jsem objevila i ten vas. Preju vam hodne stesti a plno krasnych zazitku z Australie a tesim se na dalsi prihody. At se vam dari! Verca

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za komentáře!

    2 Verča: Díky moc za zájem a přání. Co se týká Andrejky a Ondry, tak jsme fakt moc rádi, že je tady máme...

    OdpovědětVymazat