úterý 11. října 2011

Coastal walk etc.

(srpen 2011)

Měsíc srpen byl i po návštěvě Sydney Tower nadále hodně "busy".

Následující týden jsem se téměř nezastavil, neb jsem dával dohromady potřebné dokumenty pro získání nových víz a musel jsem se rozhodnout na kterou školu nakonec půjdu, protože jsem se rozhodoval mezi dvěma IT colleges. Nakonec jsem se rozhodl pro City Institute, ale o tom se více rozepíši v budoucnu, ať se to tu nemíchá.

Nadcházející víkend jsme si dali další trip, který jsem osobně plánoval už hodně dlouho. Pobřeží mezi Bondi Beach a Coogee (tedy na jih od Bondi) jsme si prošli už dvakrát, ale na sever od Bondi jsme se ještě nevydali.
V sobotu jsme tedy s Romčou naskočili na loď a z Circular Quay (ano, i dnes bude fotka Opery :D) jsme se vypravili směrem na Watsons Bay. Počasí bylo celkem příjemný, protože nebylo ani horko, ani zima, takže ideálně na procházku. Cesta lodí na Watsons Bay nám nebyla úplně neznámá, protože jsme se tam už jednou byli podívat na pláži a zrovna tak Sydney harbour national park (který se nachází nad Watsons Bay), ve kterém jsme byli na našem prvním výletě společně s Andrejkou, Ondrou a Michalem.
Naším cílem tedy bylo projít přes čtvrti Vaucluse, Dover Heights a North Bondi až na profláklou Bondi Beach. Na této trase se bohužel nenachází přímá stezka po pobřeží (tak jako třeba na Coogee) a od Dover Heights je to už veskrze procházka obytnou zónou, takže právě tam naše výprava skončila. Navíc nás tam už zastihla i tma, protože jsme se celkově vypravili docela pozdě. Z Dover Heights jsme tedy přes Bondi pokračovali do City busem.


the O---- ----e




Shark bay


malá moucha 2011


Watsons bay





North head



tady jsme se dva roky nazpět fotili s O+A



pobřežní hlídka




pohled z hřiště v Dover heights


tady to máte červený na modrým


V neděli jsem se už sám vydal na menší průzkum sousední čtvrti Glebe, která tvoří na mapě společně s Pyrmontem a Ultimo trojúhelník (na mapce výše, v levém dolním rohu) a stejně jako Ultimo má jedinečnou atmosféru.




jak na návsi u kostela...



takový Norsko





aboriginal mozaika?


I třetí srpnový týden byl docela byrokraticky-náročný. Vzhledem k tomu, že jsem potřeboval domů poslat nějaký podepsaný dokument, na kterém měl být ověřený podpis, tak jsem musel navštívit český konzulát. Konzulát České republiky se shodou okolností nachází právě na Dover Heights a shodou okolností přesně u té autobusové zastávky, na které jsme utnuli náš víkendový coastal walk na Bondi Beach. Spojil jsem tedy nutné zlo s příjemným a po vyřízení ouřednických záležitostí jsem se vydal pěšky směrem na Bondi Beach. Jak jsem již uvedl výše, z Dover Heights je to procházka především obytnou zónou. Občas se dá dostat i k pobřeží, ale to se musí jít veskrze po trávníku, kde žádná cesta nevede. Dostal jsem se dokonce i na golfové hřiště, takže jsem se nakonec ještě bál, že mě někdo sejme golfovým míčkem nebo že tam potkám Michaela Douglase :)


Nakonec jsem se ale na Bondi Beach dostal nepoškozen a stejně tak i za tmy domů.


Dover heights


zpátky na hřišti


cestou na Bondi



balkónová flóra


ještěr


ještěři


10


rodinné hnízdo


Bondi








u Bondi beach



já byl v bundě, oni ve vodě



v kancelářích se nekončí ve dvě odpoledne...


Abych těch srpnových výprav nebylo málo, tak jsem se poslední srpnovou neděli ze samé nudy pěšky vypravil prozkoumat North Sydney, což se mi nakonec tak úplně nepovedlo. Vzal jsem to totiž přes Barangaroo na Millers Point, kde jsem na kopci objevil Observatory park, ve kterém se, jak už název napovídá, nachází planetárium. Nevím jestli je to standardně ale té neděle byl zrovna vstup zdarma + navíc tam zrovna probíhala i výstava fotek s tématem noční oblohy, takže nešlo odolat.
V hvězdárně je možné vidět spoustu různých modelů, teleskopů a podobných inštrumentů a stejně jako v námořním a technickém muzeu jsou doplněny audio / video komentáři, takže pokud je někdo astronomický fanatik, tak mu půlhodina jako mně stačit asi nebude.
Vzhledem k tomu, že já fanatikem nejsem (nebo alespoň ne tím astronomickým), tak jsem přeběhl Harbour Bridge, abych na druhé straně mostu zjistil, že už nemám potřebný čas na průzkum North Sydney, takže jsem zamířil pouze do parku pod mostem a následně do světa barevných bizarností zvaného Luna park. Když se nad tím tak zamyslím, tak absolutně nepobírám, co se na tom dětem vlastně líbí, protože kdybych byl dítě, tak bych měl z toho blikajícího zvěrstva a úchylně se usmívajících klaunů spíše komplexy a ne potěšení. Ale budiž...


nově budovaný park v Barangaroo


svatební procesí


pod Observatory parkem


ve svatebním altánu


planetárium


H. Ch. Andersen


ANZAC musí být


něco...


tohle bylo pohyblivé


Hubbleův teleskop


výstava fotek




levá strana Harbour bridge


hodiny v Rocks


kamiony (pro představu o velikosti Opery)


Kirribilli (North Sydney)


podmostní ping-pong





vůbec to není divný...


docela výstižný


pekelné spřežení :)





O konzulátu
Konzulát České republiky v Sydney (jak se tato instituce oficiálně nazývá) se nachází v Dover Heights, na Military road 169. Budova nijak nevyčnívá, takže nebýt tabulek u vchodu a vlajek na střeše, tak ji člověk lehce přehlídne. Já jsem konzulát musel navštívit kvůli ověření podpisu u jedné česky psané smlouvy. Před tím jsem se snažil podpis nechat ověřit v city jenže jsem příliš nepochodil. Ač jsem vysvětloval že textu rozumět nepotřebují, ať mi pouze potvrdí že je to můj podpis, tak mě hnali téměř sviňským krokem, až mě dohnali na konzulát.


budova působí vcelku nenápadně



Když jsem tedy dorazil na konzulát, tak mi znělo až podivně když jsem byl pozdraven slovy "Dobrý den" :).
Na prvním místě je dobré vědět to, že na konzulátu nelze platit kreditní kartou. Vzhledem k tomu, že se (asi) za všechny úřednické úkony platí, tak je dobré mít připravenou hotovost. Vyhnete se totiž tomu, že budete jak idioti (já) běhat až téměř do Rose Bay, aby jste nalezli bankomat, případně shop, kde vám dají cashout. Např. za ověření podpisu dáte (t.č.) 14AUD. Podrobný ceník úkonů a spostu dalších praktických informací naleznete na webu konzulátu.
Osobně jsem se informoval na možnost vydání mezinárodního řidičáku a k mému překvapení jsem zjistil, že nemohou sloužit. Žádat lze prý pouze v ČR. Dále jsem se informoval na případné vydání nového pasu a v tomto případě jsem již pochodil. Pas vyjde na (t.č.) 67AUD a lhůta pro jeho vydání je 120 dnů. Prý to ale běžně trvá 2-3 měsíce. Dobré vědět, že k vydání pasu je třeba nestandardní fotka o rozměrech 7x5cm.
Toť vše, co jsem na místě vyzvěděl, takže v případě nutnosti mrkněte na web, kde se dozvíte vše potřebné...

Na konec něco aktuálního.
Sic týden starou, ale asi nejdůležitější aktualitkou je to, že z našeho blogerského dua pobývám v Sydney už pouze já. Bystří čtenáři si jistě všimli, protože jsem to psal na ShoutBoard (takové to malé okénko nalevo). Romča tedy opustila Sydney večer, ve čtvrtek 29. září a přes Dubai se dostala až do ČR, kde se ocitla cca kolem jedné hodiny ranní (zdejšího času) v sobotu 1. října. Má za sebou tedy první týden a něco málo a prý to tam není zas tak špatné :D
Já jsem se dostal do poloviny svých měsíčních prázdnin a počasí je tu už zase docela nejarní. Když jsem tedy naposledy psal, že si zima nedávala na čas se svým odchodem, tak jsem asi docela přestřelil. Není tady kdovíjaká zima, ale spíše šeď a občasné přeháňky. Pomalu se to ale zlepšuje...


nedělní


Také jsme se opět vzdálili od ČR a to tak že časově, neboť zde už týden máme letní čas, takž rozdíl +9 hodin.

4 komentáře:

  1. Ahoj Vojto,
    opět perfektní článek a super okomentované fotky :-) já se vždycky dozvim plno zajímavých věcí a ještě k tomu se u čtení pobavim :-) fakt ráda tenhle váš blog čtu ;-)
    tak ti přeju ať dál užíváš všechhno co Australie nabízí a zas nám brzy poreferuj..
    jinak ti musim napsat, že Romču už jsme doma náležitě přívítali, jak se sluší a patří v Mexický pořádnou flákotou a ranními tanečky v nechvalně známém jičínském baru :-D
    ať se daří a do Australie zdraví Iva M.

    OdpovědětVymazat
  2. Nějak se nám tu zase vytvýří pavučina na blogu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vojto, žiješ ještě ???

    OdpovědětVymazat
  4. Žiju a červenám se :)
    Ale snad něco už brzy.

    Díky za optání :)

    OdpovědětVymazat