sobota 21. srpna 2010

7čka vlevo dole a další příběhy

(24.7 - 20.8. 2010)


Tak se opět rok s rokem sešel a nastala ta správná chvíle pro napsání pár řádků...

Romče se do psaní moc nechce, takže se o ní za trest jediným slovem nezmíním a příště jí to třeba nedá a napíše o své škole, o podivných tvorech ve třídě a o příležitostné práci, kterou si našla.

V sobotu 24.7. měl Joel narozeniny. No, nebo je možná neměl toho 24tého, ale my jsme to toho 24tého prostě trochu zapili. Sám o sobě říká, že na to nevěří, čemuž ale nikdo nerozumí, takže je to v pořádku (ne, nepřemýšlejte nad tím, tato věta nedává smysl, ale je pravdivá :).
Všichni jsme tedy daly dohromady nějaké ty dolary a nakoupily hromadu masa a hromadu bramborových noků a Romča s pomocí holek připravila hovězí guláš. Romča ještě upekla dort a dále byl na programu nějaký ten dárek, nějaká ta hudba a nějaké to víno. Silnější jedinci vydrželi do neděle do tří do rána, takže v neděli především relax.


sváteční tablo



sváteční Joel


hostesky



skotačící hostesky

Následující týden nebyl asi nijak výjimečný (hasiči nepřijeli :), takže se dostávám rovnou k sobotě 31.7. Onu sobotu bylo velice příjemné jarní počasí, takže jsme chtěli vyrazit opět na nějaký ten výlet do blízkého okolí, jak jsme si předsevzali. To by se ale obývákem nesmělo ozývat "película, película", což znamená ve španělštině "film". Bohužel to většinou znamená i to, že film bude ve španělštině, takže jsem byl z této kratochvíle předem vyloučen... ... což bylo vlastně dobře, protože jsem alespoň mohl vyrazit ven, využít trochu toho počasí a prozkoumat další okolní objekty. Asi nebudu moc originální, když napíšu, že jsem se vydal směr Pyrmont (tzn.: opět blízko ANZAC bridge), ale musel jsem hold "prozkoumat" i druhou stranu oproti té, kde jsme byli na posledním výletu. Musím se přiznat, že jsem si docela hodně oblíbil čtvrti Ultimo (přes tu se jde do Pyrmontu) a právě Pyrmont, takže příště to bude třeba zase o tom stejném :D. Pro Ultimo jsou docela charakteristické řadové domky, z nichž jsou některé opravdu hodně úzké a navíc jsou každý jinak barevný a všechny vypadají tak poněkud staře, takže rozhodně místo s jedinečnou atmosférou. Pyrmont je oproti Ultimo pravý opak a podle bytových domů a nových parků bych to tipoval na jednu z nejnovějších (nebo nedávno rekonstruovaných) čtvrtí co jsem měl možnost v Sydney vidět.
Vyrazil jsem kolem 16 hod, kdy se trochu začínal zvedat vítr, ale pořád bylo teplo. Slunce bylo chvíli před tím než zalezlo, takže takový příjemný podvečer. Když už jsem zmínil ten vítr, tak dodám, že když jsem dělal jednu fotku, při které jsem používal jakýsi sloupek jako stativ, tak jsem málem díky němu přišel o foťák. Vítr byl totiž trochu silnější, než jsem předpokládal, takže mi foťák z onoho sloupku shodil a ten se zastavil asi 20cm před místem, se kterého by spadl rovnou do vody. Někdy je hold třeba míti více štěstí než rozumu...
Cestou domů jsem se vracel přes Darling Harbour, ve kterém právě probíhala výstava lodí. Více už asi řeknou fotky:


řadovky ve čtvrti Ultimo


park ve čtvrti Ultimo





nějaký most


tady sídlí můj zaměstnavatel


tady jsem téměř utopil foťák


v Pyrmontu jsem potkal i bubeníky






park v Pyrmontu



nějaký další most


povinné dobyvatelské foto


Star City casino



výstava lodí v Cockle Bay


pod mostem v Darling Harbouru


Ian Thorpe aquatic centre



V neděli jsme hromadně vyrazili do města pro nějaké (ne)zbytnosti, takže byla možnost nafotit výstavu lodí o trochu lépe. Nikdo z nás se výstavy přímo nezúčastnil (dvacet dolarů za vstup je přeci jen pořád hodně), ale co bylo možné ze břehu vidět, tak loďky fakt luxusní. Širokoúhlé ploché obrazovky, luxusní "lodní" nábytek a obrovské postele byly nejspíš všude v základní výbavě...


Cockle Bay / Darling Harbour





každý Rusák se před tímto fotí (obchodní pasáž v Darling Harbouru)




Chinatown


V následujícím týdnu se ve schránce objevilo několik letáků vyzývajících k záchraně Barangaroo, což je čtvrť, nebo spíše bývalý přístav/překladiště (a zámořský terminál), který se nachází ihned vedle budovy ve které pracuji a který má být v blízké budoucnosti naprosto přeměněn. Tuším, že se zde střetávají dva názory na to, na co má být ono místo přeměněno. Podle jistého projektu by zde mělo vyrůst několik výškových budov plných kanceláří a trocha nějaké zeleně, což se ale nelíbí jistým skupinám obyvatel, které si přejí aby místo mohlo být v budoucnu více využíváno veřejností a přejí si vybudování parku.
Vzhledem k tomu, že se otevřeli i před tím vždy uzamčené brány do Barangaroo, tak jsem nemohl odolat a ve středu 4.8. jsem tam po práci vyrazil i s foťákem (což se později projevilo jako dobrý nápad, protože Barangaroo je v dnešní době zavřeno a části, které je možné zbourat jsou bourány).

vyznačeno Barangaroo

budoucí možný vzhled




v minulosti tady řečnil i papež





rybáři


filmaři



skleněné City


tento zámořský terminál tam už dnes nenajdete...

Od čtvrtka 5.8. až do pondělí tohoto týdne jsem měl o zábavu postaráno. Většinu lidí, kteří se vydávají do Austrálie napadne, že tu hrozí riziko napadení žralokem, hadem, krokodýlem, případně další ozubenou potvorou, ale ne každý si uvědomí riziko, které mu mohou způsobit jeho vlastní zuby. Přeci jen je Austrálie známá tím, že je to místo, kde v případě nutnosti necháte u zubaře skoro celou výplatu a já jen mohu potvrdit, že tyto zvěsti nelžou...
Už je to více než dva měsíce, kdy jsem poprvé při žvýkání žvýkačky pocítil prudkou bolest na poslední stoličce vlevo dole. Logicky jsem tedy přestal žvýkat zvýkačky, protože se bolest objevila pokaždé. Před čtrnácti dny mě ona stolička začala bolet i bez žvýkačky a co víc, přidal se i sousední zub. Paráda říkal jsem si! Jenže to jsem ještě nevěděl, že mě za další dva dny budou bolet tři zuby dole a tři nahoře! No prostě nádhera. Logicky jsem si tedy odvodil, že mi roste moudrák, takže mě to ironicky trochu "uklidnilo", protože jsem očekával, že to samo odezní a že k zubaři není nutné chodit. Kamarádka tady měla problém s moudrákem kolem vánoc a návštěva u zubaře stejně nic nevyřešila. Bylo jí doporučeno vyplachovat ústa speciální ústní vodou, standardní ústní vodou, držet zuby v teple a doufat že to brzo přejde. Operativního odstranění zubu by se totiž prý nedoplatila!!!
Vyrazil jsem tedy do lékárny, nakoupil vše potřebné a začal týden, kdy jsem si k snídani, obědu a večeři dával extra porci Ibuprofenu. Minulý týden asi můžu označit za jednoznačně nejhorší za celou Austrálii, protože některé dny byla bolest fakt příšerná (zuby, čelist, ucho, na spánku). Navíc jsem celý týden chodil normálně do práce a většinu týdne bylo docela větrno (to se to pak drží zub v teple). Naštěstí to v sobotu téměř ustalo, takže vše vypadalo, podstatně líp... do neděle bohužel. V neděli mě totiž začala bolet právě ona poslední stolička (7čka vlevo dole) a skoro celou neděli jsem byl v posteli. Navíc mě do toho začala bolet zespoda čelist, takže nebylo na výběr a v pondělí jsem se zašel na Town Hall objednat k zubaři, který je původem ze Slovenska, takže je možné s ním mluvit česky. Když jsem se v pondělí odpoledne objevil v ordinaci, tak po chvilce přišla jakási asistentka, tak jsem pěkně pozdravil a první na co jsem se jí zeptal bylo, jestli mohu mluvit česky. Asistentka mi odvětila milým pozdravem a řekla mi, že česky mluvit můžu, ale nikdo mi rozumět nebude :D :D. Hold ze Slovenska pochází jen pan doktor. Takže jsem jí vylíčil co mě trápí a k mému překvapení jsem byl objednán hned na následující středu. Teď už vím, že to bylo "just in time" (právě včas), ne-li pozdě protože v úterý jsem objevil příčinu bolesti čelisti - pod onou stoličkou se mi totiž začal dělat váček. Od známé jsem věděl, že plomba vyjde na cca 200AUD, což není málo, ale dá se to skousnout, jenže ten váček nebyl dobré znamení.
Když jsem ve středu odpoledne naklusal do ordinace, tak jsem dostal nejprve na vyplnění menší dotazník (osobní údaje, adresa, prodělané choroby, alergie...) a pak už jsem byl usazen do křesla. Dr Andrew Gorog je milý chlapík, se kterým se dá mluvit česky, u když v jeho češtině (slovenštině) je docela znát, že tady už žije 35 let. Nejprve jsem musel zabrousit na téma "peníze", u kterého mi bylo naznačeno, že se nemusím obávat, že zná situaci českých/slovenských studentů a že to nějak pořešíme. Začali jsme tedy rentgenem moudráku a oné stoličky, pod kterou byl viditelný váček. K mému překvapení mi bylo oznámeno, že všechny ty problémy, které jsem měl nebyly způsobeny žádným moudrákem, ale právě onou mizernou stoličkou!!! Dále mi bylo oznámeno, že se v tomto případě budou muset čistit kanálky, takže mi bylo jasné, že na cenu 200 za plombu můžu zapomenout. Nakonec jsme se dohodli, že to bude za 350AUD a mistr se mohl pustit do díla. První věc která mě překvapila, poté co jsem byl usazen do křesla že jsem nebyl zvednut nahoru, ale že jsem byl zakloněn dolů a doktor tak mohl pracovat vsedě za mnou... Umrtvovací injekce je tady automatika, ať vám vrtají do kořenu, nebo jen povrchově (pacient prý musí hodně, hodně moc prosit, aby jí nedostal). Před injekcí jsem dostal jakýsi tampón napuštěný něčím, po čemž jsem pak necítil ani samotné vpíchnutí dvou umrtvovacích injekcí. Další neobvyklá věc byla ta, že sestra při vrtání držela "odsávačku" v ruce a dle potřeb odsávala sliny z různých míst otevřených huby úst. Když bylo dovrtáno, tak jsem dostal i jakési brýle, aby mi nebylo tolik nepříjemné zubařské světlo. Oproti Čechám jsou to veskrze detaily, ale každopádně je to o krok napřed. Další věc ve které byl rozdíl bylo i to, že když jsem si po cca třiceti minutách myslel, že už je hotovo, tak jsem se trochu mýlil a na křesle si pobyl dalších třicet. Musím přiznat že už po těch prvních třiceti minutách to už byl docela mazec, protože ležet v jedné nezměněné poloze s doširoka otevřenou hubou...
Poté co sem si tam hodinu poležel, tak mi byla vystavena faktura, kde byly vypsány veškeré úkony, které mi byly provedeny a byl tam i odpočet - sleva. Celá tahle sranda mě tedy vyšla na 350AUD (raději nepřepočítávat) a to jsem dostal 210AUD slevu. Myslím, že Češi i Slováci mohou být rádi, že tady takový zubař je, protože nebýt jeho, tak by tady všechny ty zuby bolely ještě o něco více...
Na konec musím ještě uvést, že výplň, kterou v zubu mám je pouze dočasná a že na "regulérní plombu" se ještě budu muset jednou zastavit (tady je na místě uvést, že amalgámové plomby už se tady nedělají). Mám na to šest měsíců, takže na to naštěstí nemusím spěchat.
Ačkoliv to není zrovna nejpříjemnější, tak je to určitě dobrá zkušenost. Další důkaz toho, jak tady hodně věcí funguje jinak, ať už se jedná o detaily, nebo velké rozdíly.

Myslím, že z těch hlavních věcí které stojí za zmínku je to asi vše.

Včera a dnes tady převládalo naprosto příjemné jarní počasí, takže pokud by to takhle pokračovalo i dál, bylo by to příjemnější.


ps: V dnešní době se hodně diskutuje o náhradě zubních amalgámů, protože si vědci nejsou jisti, nakolik poškozují zdraví lidí. Amalgám může být zodpovědný za mnoho spolu nesouvisejících příznaků jako jsou deprese, únava apod. Rtuť z amalgámových výplní snižuje počet T-lymfocytů, což ovlivňuje imunitní systém a může vést k autoimunitní onemocněním jako roztroušená skleróza, lupus erythematodes. Amalgám hraje roli zhoršujícího činitele alergií nebo leukémie. Proto se hledají náhrady jako například plastické polymery.(tak praví Wikipedia) :)

3 komentáře:

  1. Ahoj Vojto,tak to ti s tím zubem moc nezávidím,hlavně,že vše dobře dopadlo.....jinak já mám tady v ČR taky zubaře,kde normálně při výkonu i vyšetření ležím zakloněná a on sedí nademnou:))....takže i tady jsme pokročili:D.Jinak se mějte pěkně a pozdravuj Romču pa

    OdpovědětVymazat
  2. Hi Vojto, no hlavne zes ten zubarsky zakrok ve zdravi prezil!
    Rikalo se, ze kdyz evropani (muzi) prijdou do Australie, zacnou se jim zde kazit zuby.

    Mas snad zdravotni pojisteni, nebo v tom nemas dental?

    Cheers
    Anna

    OdpovědětVymazat
  3. pro Tomáše: No vidíš to. Já to srovnával jen s těma dentistama, které jsem navštívil. Asi jim budu muset osvětlit světové trendy :D. Ale vsadím se, že brejle ti nenasadí, co? :D

    pro Annu: Zatím to vypadá že jo .-). Ale ještě tam půjdu jednou na "opravdovou plombu". To s těmi evropany slyším poprvé. Já jsem četl že tady je voda více fluorovaná, takže by to mělo být naopak.
    Pojištění mám (povinné) standardní OSHC (overseas student health insurance), které nepokrývá zuby, oči a pro slečny gynekologii.
    Dá se ale připlatit i na ty zuby, ale pro mě je to trochu pozdě :(.

    OdpovědětVymazat