sobota 30. října 2010

O novém bytě

(12.9. - 30.10.2010)

Opět uplynula nehorázná doba, opět pouštím svůj oblíbený Sole.....
Je to vážně neskutečný, jak tady ten čas plyne. Za týden to už bude dva měsíce, co jsem tam, kde jsem.


Nyní se vrátím k neděli 12.9. kdy mě čekalo (překvapivě) velké stěhování. Záměrně píši mě, protože Romča s Carol už byly tou dobou přestěhované v novém (stěhovali se v sobotu). Záměrně píši překvapivě velké, protože člověk skoro nemá tušení, kolik všemožných věcí je schopen za ten rok nahromadit. Mně osobně to dalo na čtyři procházky "v plné polní" směr Pyrmont a zabralo to bezmála čtyři hodiny času. Když jsem se naposledy vrátil z Chippendale, tak byl můj nový byt plně okupován, neboť se chystala večeře s hosty. Nový spolubydlící mě samozřejmě pozvali také, takže jsem nemohl odmítnout (komu by se chtělo dělat večeři po takové pakárně jakou je stěhování :). Večeře měla asi tři chody a měl jsem možnost ochutnat pokrmy jako "korejskou pizzu", rice cake (doslovně rýžový koláč - což je docela zavádějící) s omáčkou a korejské národní jídlo Kimči (kvašené čínské zelí, koření, chilli). Při té příležitosti jsem měl poprvé možnost trochu více poznat i mé spolubydlící.
Jak už jsem psal minule, tak bydlím s dalšími čtyřmi lidmi. Pokoj sdílím se dvěma Korejci - Kennym (správce bytu), kterému je 26 a s Macem, kterému je tuším 20. V bytě jsou dva pokoje a my jsme v tom větším, kde máme i společnou koupelnu. Ve druhém pokoji bydlí Korejka Naomi s jejím australským přítelem Jamesem (a ti mají svoji koupelnu :). Oběma je lehce pod třicet, tuším.


poslední momenty v Chippendale


první momenty v Pyrmontu


nové bydlo






kuchyňské zátiší



někdy je třeba si své místo vybojovat ... :)



... a nebo použít druhý "stůl"


balkón


výhled do nádvoří


posilka



bazének


výřivka


do schodů už se tahat nemusím...



recepce s ostrahou objektu


objekt...

Co je na tomhle bytě ale nejlepší je prostorný obývák, který je propojen s kuchyní. Je to fakt paráda, protože když člověk potřebuje vypnout, tak si zaleze na gauč, nebo některé z několika křesel a může si v klidu dopřávat soukromí, aniž by mu někdo funěl za krk :).


nové blogerské zátiší

Další skvělou věcí je celkové vybavení bytu, protože oproti Chippendale je to obrovský krok kupředu, ať už se jedná o počet nebo druh. Kuchyně je nadstandardně vybavená (soudě z dosavadních zkušeností) a obývák také. V obýváku můžeme nalézt věci jako gauč, tři křesla, několik lamp, HD TV, digitální příjem TV, DVD přehrávač, domácí kino s nehorázně výkonným subwooferem, herní konzoli Nintendo Wii (i s kytarou pro Guitar hero :), rotoped a mnoho dalších věcí.


vybavená kuchyně s nezbytným rice-cookerem (rýžo-vařičem)


Co se nových spolubydlících týká, tak fakt nemám jediného špatného slova, které bych proti nim mohl použít. Za ty necelé dva měsíce jsme neměli jediný slovní, nebo jakýkoliv jiný konflikt. Všichni se tu tak nějak navzájem respektují a je to fakt příjemný. Když si vzpomenu na fracka Vivian, tak se mi svírá noha v pěst :). Samozřejmě se najdou i nějaké mouchy, jako třeba to, že Kenny někdy v noci docela drsně chrápe (na což jsem si ale kupodivu rychle zvyknul) a nebo že se to tady nějak extrémně nepřehání s úklidem. Na nějaký pravidelný úklid, jako jsme měli v Chippendale se tady prostě nehraje, ale na druhou stranu musím uznat, že je tady až na některé detaily čisto. "Každý si uklízí sám po sobě" tady jako pravidlo funguje výborně.


to mě takhle James s Naomi pozvali na večeři...


... asi se nade mnou slitovali, když jsem si rozbil hubu :)


Z Japonské restaurace...


fakt se s tím dá najíst .-)


Kenny po mé pravici, v popředí Mac...


cukrovinky z Chinatownu

Celkově to působí zcela jiným dojmem, než jsem měl možnost doposud poznat. Už jenom ta věc, že tu člověk nemluví česky ... Navíc mě občas baví sledovat jak je korejská mentalita odlišná, nebo jaké mají zvyky. Někdy je to fakt kouzelný, třeba když chlapci naběhnou do koupelny a dají si pleťovou masku... Že prý na to jsou zvyklí celý život :). Nebo když sedíte v obýváku a jeden z nich se začne protahovat tím způsobem, že zaujme cosi jako bojový postoj a bez hnutí v obličeji protáhne nohu hodně nad hlavu (cosi jako zpomalený výkop). Je tady fakt spousta dalších věcí a kdybych o nich psal, tak nečtete nic jiného.
Jen ještě zmíním, že Naomi a James pracují a Mac a Kenny jsou pracující studenti. Já mám rád obzvláště Macovo studium, protože studuje kuchaře. Pro mě to má jisté výhody, protože v učení procvičují praktické věci, takže se tu téměř každý týden objeví nějaký ten koláč, nebo dortík... Pamatuji si když jsem měl možnost ochutnat jeho vanilkovo-skořicovo-jablečný koláč a druhý den jsem ho chválil, tak mi odvětil slovy "dnes jsem přinesl čokoládový dort, tak si dej...". No prostě idylka. Jinak teď je sobota a k snídani jsem měl opět dortík :).

Od samotného začátku co jsem tady se snažím si užívat co nejvíce jednoduchých věcí. Druhý den jsem si koupil skateboard a vypadá to, že mám nové hobby. Skateboard je pro mě jakousi kompenzací za to, že tady každý surfuje a já nejsem zrovna dobrým plavcem, takže... Uvědomuji si, že je to celkem nebezpečné (to píši pro ty, kteří mě varovali :), ale věřte, že jsem se už poučil a od té doby kdy jsem se probral na asfaltu s krvavou hubou a počítal si zuby už příliš nevyvádím.
Z dalších věcí které mám po ruce nemohu nezmínit saunu, malou posilovnu a bazén. které jsou v přízemí budovy kde bydlím. Saunu + bazén se snažím dávat každý týden a v posilovně už jsem se byl taky párkrát protáhnout...

Člověk se díky všem těmto drobnostem cítí o dost příjemněji a fakt mám pocit, že se celá Austrálie začíná rozjíždět až teď.


pár obrázků z Pyrmontu


kde se momentálně cítím takt trochu jako doma... :)




čisté ulice a minimum šedi oproti Chippendale



Pyrmont point park



tramvajová zastávka




casino




místo, kde slušní lidé nechávají své sociální dávky


Na závěr nesmím zapomenout na Romču a rád bych objasnil i nějaké ty spekulace :).
Bydlíme každý jinde a to hlavně díky dvěma důvodům. Prvním je ten, že jak už jsem psal minule byl náš vztah doma (v ČR) hodně víkendový a po všech těch nelehkých situacích tady se opět vracíme k tomuto "typu vztahu". Druhým důvodem je práce. Každý děláme v jiné části města a v pět ráno chodit do práce ať už z jedné či druhé části není moc zábavné. Romča navíc studuje, takže v týdnu stejně nezbývá mnoho volného času. Pamatuji si sám, když jsem chodil do práce a studoval. Člověk byl rád, když se mohl najíst a v klidu si zarelaxovat.
S Romčou se vídáme jednou až dvakrát v týdnu a pak samozřejmě o víkendech.
Vím, že je tady trochu problém, že nemáte dostatek informací o Romče, ale já to s ní řeším pokaždé, když se vidíme. Říkám, že napíšu o její práci i škole, ale ona prostě nechce a že si to napíše sama. Osobně doufám, že to stihne ještě před tím, než se vrátíme z Austrálie domů :).

Na závěr lekce korejské kuchyně.
Příprava rychlé a chutné pochoutky ve stylu sushi.


je dobré mít po ruce talíř :)


toto se jmenuje Kim, nebo Kym



anglicky seaweed, česky sušené (mořské) řasy


dále je dobré mít po ruce rice-cooker...


což já mám, takže mám možnost pojídat horkou rýži 24hod denně


k rýži přidáte sojovou omáčku, a zabalíte (samozřejmě to můžete smotnout s čímkoliv jiným - maso, ryby, zelenina, vejce...)


ačkoliv to asi nevypadá zrovna delikátně, tak to chutná výborně a je to zdravé...


Dobrou chuť!

4 komentáře:

  1. To ses zařídil moc pěkně :D Nemají tam ještě jedno místo volné? 8. listopadu frčím do Sydney :D Sháním nějaké bydlení. Ale je fakt, že sháním to nejlevnější co dokážu vyhrabat ... nějaké rychlé rady by se šikli kámo :D /REDDGrrr

    OdpovědětVymazat
  2. Teda Vojtíne,tiše závidíme........takovej bejvák,kuchaře v něm:)).....no prostě nádhera:)

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj Vojto a Romco! Narazila jsem na vas blog a musim jen a jen chvalit a hlavne taky podekovat za nas vsechny co cerpaji rady a rozumy :-) Libi se mi ze to napisete vse jak to je, nic neprikraslujete, treba zacatky, jak to bylo v praci na tom hotelu, ze clovek ma blbou naladu... atd atd. Prosla jsem si peti lety v Anglii (malem to taky zabalila nemohla jsem si najit praci)nakonec se zadarilo vic nez lepe.
    Ted jsme na Novem Zelandu a protoze je to z ruky tak jsem se taky strachovala abychom to zvladli a chytli se tady - a opet jsme stastni.
    Pristi rok bychom radi do Australie..
    zatim si pomalu zjistuji informace atd. atd.
    Chtela bych se zeptat, jestli si myslis ze je mozne zazadat si o studentska viza pro me a partnerska pro pritele (nejsme manzele) bez agentur?? ja jim moc neholduji.. A neni mi jasne, jestli musis zaplatit skolu, pak zaplatit viza a potom teprve cekas jestli je vubec dostanes??? No a kdyz se stane ze je nedostanes tak ti vsechny penize propadnou?? a muzes zkusit zadat znova a znova platit? (mozna stupidni dotaz ale radeji se ptam)
    a take jsem se chtela zeptat na ty prazdniny, chtela bych studovat nejaky odborny kurz bud bussines nebo turismus.. kolik mam prazdnin a kdy presne behem roku a na jak dlouho tyto "stredno-vyssi" skoly jsou?? A to nemusim delat nejake prijimacky predem? Staci opravdu jen zaplatit? Myslis ze je opravdu lepsi vybrat velke mesto treba Sydney? (radeji bychom mensi mestecko.. ) dalsi dotaz - vyber skoly, myslis ze je to jedno nebo jsou velke rozdily ohledne kvality vyuky atd?
    Mam hodne dotazu vid... Budu moc rada kdyz odepises az budes mit cas a chut.
    Verim ze to pomuze i dalsim Cechum..
    Tady pro pripad muj mail iris.84@seznam.cz
    Jeste jednou diky za super web Iris

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za komentáře a já přihodím nějaké ty odpovědi :)

    Redd už radit nepotřebuje, protože jsem ho tady nejednou potkal :)

    Nevím jestli to Iris pomůže, protože je to s pěkným zpožděním, ale pokud ne, tak třeba někomu jinému, jednou, v případě že sem zabrousí a vyštrachá to tady.

    V první řadě díky za chválu, protože určitě potěší a dodá trochu nadšení pro další psaní.
    Teď k těm dotazům:
    Zažádat o víza bez agentury je samozřejmě možné, ale z vlastní zkušenosti vím, že dependantská víza jsou jedna velká hromada papírování, ať už se jedná o dotazníky, nebo připojené dokumenty. Se studentským vízem je to oproti dependantským pohodička, která se dá udělat online za pár minut.
    Co se těch agentur týká, tak nemám důvod, proč bych je nemohl doporučit.
    1) dependantská víza jsou fakt celkem složitý proces a agentura (aspoň ta moje) s tím má bohaté zkušenosti a aktuální informace
    2) dodají veškeré info které potřebuješ + případné tiskopisy, rady atd.
    3) vše před podáním žádosti zkontrolují
    (stačí drobná chyba ve formuláři a člověk se může dostat do nepříjemností, jakože mu třeba pozastaví povolení pracovat apod.)
    4) veškerá pomoc je zdarma
    5) platíš li studia přes agenturu, tak je možné, že dostaneš slevu na školném

    Jinak víza jsou závislá na škole, takže se nejprve platí škola, poté pojištění (OSHC) a až poté se žádá o víza s tím, že nevíš, jestli je dostaneš.
    Pokud ti víza neudělí a něco jim chybí, tak dostaneš tzv. bridge víza která jsou tuším na měsíc (také jsme je měli), což je doba na dodání vyžádaných dokumentů.

    Pokud by ti z nějakého důvodu víza nedali, tak tuším, že u většiny škol ti vrátí 100% částku předplaceného studia a pojišťovna ti vrátí i OSHC. Pozor ale v případě, když se na škole platí zápisné, protože to většinou nevrací.

    Prázdniny má každá College nastaveny jinak a je dobré se případně informovat na rozvrhy termů jednotlivých škol. Bývá to třeba 12 týdnů školy, měsíc prázdnin apod. Všude se to ale může lišit, stejně tak jako s rozvrhem a docházkou. Někam musíš chodit 4x - 5x týdně na pár hodin a někde posedíš půl dne jen v pondělí a úterý. Stejně tak je to i s docházkou, protože každá škola to má jinak "ošetřené", takže je možné, že třeba budeš chodit 60% z oficiálního času, ale škola ti bude psát 80% (většinou je to za cenu nějakých domácích úkolů apod.)
    Imigrační je ale rok od roku přísnější.:(
    Délka studií je také různá. Většinou se tady získávají certifikáty a délky kurzů mohou být odlišné - 6 měsíců, 9 měsíců, rok...
    Podle toho pro kolik kurzů se rozhodneš, na takovou dobu dostaneš víza...
    Přijímačky se nedělají, většinou je třeba maturitní vysvědčení (nebo jiné vyšší vzdělání) + nějaký doklad o úrovni angličtiny (certifikát z jazykovky apod.)
    Rozdíl mezi Sydney a menším městem bohužel porovnat nemohu, protože jsem pořád pouze v Sydney (tady by mohla vědět agentura).
    Stejně tak ti agentura poradí i s výběrem školy. Ty rozdíly jsou totiž docela velké, ať už se jedná o úroveň výuky, nebo národnostní mix apod. Kvalita různých college se dá rozdělit asi do třech kategorií podle cen. Nás a většiny co znám se týkají ty nejlevnější tzn. do cca 1500 - 2000AUD za tři měsíce.
    Takže asi tak. Přál bych si, aby ti to pomohlo, i když je to s takovým zpožděním.
    Sorry!

    OdpovědětVymazat