pátek 25. prosince 2009

Vánoce v Sydney

Tak po delší odmlce opět přicházíme s novým zápiskem. Vzhledem k tomu, že všude řádí vánoční veselí, tak přeskočíme předchozích čtrnáct dnů a budeme psát hlavně o tom, jak jsme prožili vánoce tady. K tomu co se dělo před tím se třeba vrátíme později.

23. prosince
Od středy do pátku mám days off (volno), takže si můžeme užívat vánočního pohodlí společně. Ve středu bylo celkem vedro, takže Romča chtěla vyrazit na pláž. Mně se moc nechtělo, ale když přišel Joel s tím, že na Coogee budou jeho známí a že bere míč, tak jsem nakonec vyrazil taky. S Joelem je trošku problém cestovat, protože se buď ztratí, nebo tak jako ve středu nemá lístek na BUS. Když jsme totiž s Romčou nastoupili do autobusu na pláž a autobus se rozjel, tak jsme zjistili, že Joel stojí venku :D. Nakonec si lístek sehnal a s menším zpožděním dorazil za náma.
Na pláži už byla Carolina, naše spolubydlící a s ní její kamarádi z Kolumbie, Apple z Koreje (my jí říkáme Jabko :)) a další dva Peruánci. Ženský drbaly na pláži (dle Romčiných slov relaxovaly a povídaly.)) a panstvo si šlo zahrát fotbálek. Posbírali jsme pár dalších lidí z Evropy a Jižní Ameriky a bylo nás asi 20. O fotbalu se ale moc mluvit nedalo, protože na travním plácku byla velká kaluž, o pár metrů dál betonovej plácek a o další kus dál betonovej sloupek. Byla to spíš taková srandovní kopaná, ale bylo docela dobrý sledovat některý maníky z Jižní Ameriky, jaký uměj parádičky s míčem. Po fotbalu jsme se šli zchladit do oceánu a pak se projít na blízké útesy (holky nadále relaxovaly a povídaly:)).


Navečer foukal docela vítr, tak jsme už chtěli jít domů, jenže Peruánci jsou strašný kaliči, takže během čtvrt hodiny přinesli několik kartónů piva a nás samozřejmě domů nepustili :). Byla docela pohodička, protože se s nima dobře povídalo, protože jejich angličtina je docela dobře srozumitelná (a na podobný úrovni jako ta naše :)). Nakonec jsme pláž na místo v šest opustili asi v půl desátý. Za zmínku taky stojí to, že tím, že jsme konzumovali alkohol na této pláži, jsme vlastně porušili zákon, protože se to nesmí (jsou za to docela velký pokuty). Když jsme před 23.hod dorazili domů, tak jsme jen čapli tašky a vydali se na nákup surovin na vánoční hody. Domů jsme se dostali až po půlnoci.


naše skupinka



takhle u nich pijí panáky


naše skupinka o něco veselejší... :)

24. prosince
24. prosinec je v Austrálii normální den, protože tady slaví vánoce až 25. prosince. Tuším, že dárky rozbalují ráno a na místo slavnostní večeře mají slavnostní oběd s obrovskou krůtou, ale jistej si tím nejsem. V Peru a Kolumbii se to slaví podobně jako u nás, akorát s tím rozdílem, že večeři mají lehce před půlnocí a dárky rozbalují o půlnoci.
Pro mě štedrý den začal v 11 dopoledne (konzumace píva, noční nakupování a brzké vstávání mi nedělá dobře :D). V té době Romča, která vstávala brzo ráno dodělávala bramborový salát a měla už hotový i tiramisu dezert. Brambory loupal a krájel Joel, takže já jsem pak šel jen nakoupit chybějící suroviny. Mimochodem, s tím bramborovým salátem to tady není jednoduchý, protože se tu nedá sehnat všechna potřebná kořenová zelenina, cibule je tu slabší a majolka sladší... Díky Romčinýmu kuchařskýmu umu byl ale salát ve finále výborný. Když jsem se vrátil, tak jsme si s Romčou dali hrachovou polévku k obědu a pak se vydali na tůru do města za nákupem drobných dárků pro naše spolubydlící a především pro stromek.


Joel a jeho první setkání s řízkem

Večeři jsme měli nakonec kolem 21hod a myslím, že Carolině i Joelovi bramborový salát s řízkem a klobásou chutnal taky. Carolina připravila jakousi čínskou směs s kuřecím a vepřovým masem a rýží, takže jsme se nacpali slušně. Posléze hodnější jedinci našli i nějaký ten drobný dáreček pod stromečkem a veselí mohlo pokračovat. Joel se vydal na Central naproti známým, které jsme poznali den před tím na pláži a samozřejmě se nevrátili s prázdnou. Přinesli asi padesát lahváčů a nějakou tu whiskey, takže plán byl jasnej :). Byla sranda, takže noc utekla docela rychle, spát jsme šli, když už venku nebyla úplná tma. Vánoce tady se nám líbily a byly i hodně zvláštní, protože byly v létě a byly takový mezinárodní a samozřejmě nám taky hodně chyběla rodina...
Dnes jsme měli v plánu výlet po pobřeží u Bondi Beach, ale vzhledem k tomu, že není ideální počasí a že všichni vstávali až po poledni se výlet odložil na neurčito. Momentálně tady prší a je tu kolem 20ti stupňů. Někdo tu má hold vánoce na blátě, ale my to nejsme :) :).


sváteční tabule






Mr. Pokerface



Šťastné...


... a veselé


Tři králové?


jak tanečníci z Broadwaye :)



a to jsme byli teprve v polovině...


Jak to bude na Silvestra zatím nevíme. Romča to teda už ví, protože bude pracovat na nějakým Silvestrovským mejdanu v Kirribilli clubu, což jí sehnala agentura a bude tam už potřetí. Každopádně Silvestra budeme moci oslavit hned třikrát, protože krom půlnoci tady můžeme prvního, v deset dopoledne oslavit i toho našeho českého a odpoledne asi v 16hod Peruánsko-Kolumbijského :). Uvidíme, uvidíme.

Přát veselé vánoce asi už moc nemá smysl, tak všem tedy přejeme alespoň šťastný nový rok 2010 a hlavně to zdraví. (Kdo ví, kdy zase budeme blogovat:)).

Na závěr jeden vánoční dárek pro všechny ... dívky, dámy a slečny, které čtou Náš blog :D

1 komentář:

  1. "Díky Romčinýmu kuchařskému umu" - diskutabilní.
    Jestliže to ten peruánec nikdy nejedl, a když je hlad ............

    OdpovědětVymazat