pondělí 12. března 2012

O vízech

Tak nějak nevím, jak dnes začít, ale to vlastně nevím nikdy. Dnes je to ale trochu jiné, protože když právě píšu tyto řádky, tak je tomu přesně pět (!) měsíců od posledního příspěvku. Nebudu se tady dlouze rozepisovat, proč se tak dlouhou dobu něco neobjevilo (jsem líné prase :), i když by to asi bylo na místě. Pět měsíců je dlouhá doba a spousta věcí se pro mě změnila - opět jsem začal studovat, což nemálo zasahuje do volného času. Další "drobností" je i to, že už jsem tu z naší dvojky zůstal pouze já. Událo se toho vážně docela dost a já se to nejzajímavější pokusím opět stručně vylíčit dnes a v budoucích příspěvcích, mezi kterými snad budou menší "prostoje" než pět měsíců :)

(srpen 2011)

Nejzásadnější srpnovou událostí bylo to, že jsem 18. srpna dostal nová víza, a to na více než dva a půl roku. Jedná se o víza studentská, takže o proti těm dependantským bylo o dost jednodušší je získat. To se projevilo i na době čekání, neboť jsem o ně 16. zažádal a 18. jsem je obdržel. Za zmínku stojí, že to bylo již po čtvrté, kdy jsem o víza žádal.


Abych víza získal, tak jsem musel imigračnímu předložit nějaké ty dokumenty.

Sice jsem o tom už v minulosti nejednou psal, ale ve stručnosti to ještě jednou zopakuji.

V první řadě je třeba se rozmyslet, jaký typ školy bude člověk studovat. Z těch cenově nejdostupnějších jsou to dva - jazykovka a nebo ty levnější z tzv. colleges, což je něco jako v ČR střední, příp. vyšší odborná škola.
Zásadní dva rozdíly jsou ty, že v případě jazykovky nepotřebujete finanční krytí, ale oproti college nejde naplánovat delší kurz, který se postupně splácí. Pro studium na college potřebujete finanční krytí, které se bohužel ne každému poštěstí zařídit, ale pakliže ho seženete, tak je možné naplánovat delší kurzy (i na několik let) a každé tři měsíce je splácet. Při rozpočítání na jednotlivé týdny vyjde college o něco levněji než jazykovka. Pravdou je ale i to, že pokud zaplatíte jazykovku na tři měsíce, tak studujete 12 týdnů. Pokud si zaplatíte college, tak za zaplacené tři měsíce dostanete 8 týdnů studia a 4 prázdnin (u jednotlivých college se poměr může lehce lišit, ale veskrze je to dosti podobné).

Pro mě byla college jako jasná volba, protože zaplatit kurz (získat víza) na jazykovce a za pár měsíců znovu žádat o nová víza (=platit) se mi fakt nechtělo.

Jasnou volbou pro mě byl i obor IT (informační technologie), takže jsem se na konci pouze musel rozhodnout mezi dvěma školami. Nakonec jsem se rozhodl pro dva a půl roku studií (Diploma in IT) na City Institute, o které se rozepíši někdy příště.

Teď tedy k samotným vízům. Pakliže máte jasno, tak je třeba udělat tyto věci:
- zaplatit školu
- zaplatit tzv. OSHC
- předložit finanční krytí
- zaplatit za / požádat o víza

Platba školy
Většina colleges se platí (předplácí) každé tři měsíce. Pokud ale při první platbě předplatíte půl roku, tak některé školy nabízejí výhody, jako je třeba sleva na studium.
U některých colleges je třeba zaplatit i zápisné, které se pohybuje kolem 200AUD +-.
Po zaplacení vám škola vystaví tzv. COE (Confirmation of Enrollment), což je potvrzení o zaplacení, na kterém je uvedena i délka kurzu. S tímto potvrzením se pak vydáte do zdravotní pojišťovny (např. Medibank)

Platba OSHC
OSHC - Overseas Student Health Cover je povinné pojištění pro studenty ze zámoří. Cena se tč. pohybovala kolem 33AUD na měsíc.
Dříve bylo možné zaplatit OSHC na prvních šest měsíců a později zaplatit další část. Jak jsem již kdysi psal, že se vláda snaží ztěžovat příliv nových lidí do země, tak i v tomto případě nastala drobná změna a v současnosti je třeba zaplatit pojištění na celé období studií.
Zde je dobré si rozmyslet, jestli má cenu platit např. půl roku/rok studií, když je možné pohodlně získat víza na více než dva roky (dle délky kurzu). Jediný rozdíl je totiž ve výši OSHC a tady se opravdu vyplatí přemýšlet, jestli zaplatit 400AUD na jeden rok a poté případně žádat o nová víza a nebo zaplatit 1200AUD na roky tři a mít od víz pokoj.
Pokud se totiž rozhodnete, že Austrálii opustíte před vypršením víz, tak se předplacená částka OSHC vrací.
Po zaplacení získáte další potvrzení potřebné pro žádost o víza.
Některé školy nabízejí zprostředkování platby OSHC, takže je možné zaplacení i skrze školu a návštěva pojišťovny tedy odpadá.

Předložení finančního krytí
Finančním krytím se prokazuje to, že má student dostatek finančních prostředků na první rok pobytu. Celková cifra by měla pokrýt splátky školy na první rok, nějaké měsíční výdaje a cenu letenek na případné opuštění země. Běžně to bývá kolem 24 - 25 000 AUD, což je necelých 500 000 Kč.
Tuto částku musíte prokázat aktuálním výpisem zůstatku na vašem účtě v Austrálii (tzv. account balance - neplést s account statement!), nebo v ČR. Výpis z ČR by měl být přeložen do AJ.
Při žádání o víza nesmí být výpis starší dvaceti dnů!
Pokud částku na účtě nemáte, tak je (ne)možné sehnat někoho kdo se za vás zaručí a podepíše náležité prohlášení. Samozřejmě i onen ručitel musí předložit onen zůstatek na účtě.
Imigrační si tento výpis může kdykoliv v průběhu trvání víz vyžádat znova, ale v praxi se to prý stává pouze výjimečně.

Mně se tento požadavek povedlo splnit s nutnou dávkou štěstí. Takže jsem se díky dobrému načasování (konec finančního roku - období kdy se vracejí daně) a dobrým lidem kolem mě stal na den pracháčem a výpis získal...

Žádost a platba víz
Když tedy získáte výše uvedené dokumenty, tak žádáte o samotná víza, což je možné udělat i online. Osobně jsem se vydal do agentury a žádost pro jistotu vyplnil tam. Přeci jen s tím mají jisté zkušenosti a pokud se něco vyplní špatně, tak se člověk může dostat i do problémů (pozastavení možnosti pracovat apod.), dokud se vše nevyjasní. I úředníci samozřejmě něco musejí jíst, takže poplatek za víza byl tč. 565AUD. Evidentně jedí stále více, neboť cena stoupá každým rokem.

Poté co se žádost odešle, tak by vám mělo přijít potvrzení o přijetí žádosti na uvedený e-mail a pak už jen čekáte. Jak jsem již uvedl, tak v mém případě to byly dva dny.

Vše co jsem výše uvedl platí pro případy, kdy o víza žádáte přímo z Austrálie. Pokud žádáte mimo Austrálii, tak se požadavky trochu mění (komplikují). Například zůstatek na účtě se neprokazuje výpisem pokrývajícím zůstatek v jeden den, ale za poslední tři měsíce apod. Nedivil bych se, kdyby i cena samotných víz byla vyšší.


Ačkoliv jsem v to už ani nedoufal, tak se mi to přes všechny potíže, o kterých jsem se zmínil v některém z minulých příspěvků, povedlo. Na tomto místě se nesluší nic jiného, než poděkovat Renatě z Information planet, která to se mnou celé uplácala dohromady a samozřejmě těm, kteří mě podpořili finančně, radou či pochopením...

6 komentářů:

  1. Ahoj Vojto, tak to byl moc zajímaví článek pro nás všechny co se chystáme do AUS.
    Chci se zeptat, co bylo špatně při těch prvních třech žádostí o víza, že ti je neschválili ?

    Mirek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za komentář.
      Ty čtyři žádosti byly myšleny celkem od začátku, pro celý pobyt v Austrálii. Ono se to nezdá, ale každá žádost je takový menší porod. S odstupem času ta ale člověku ani tak nepřijde.

      Vymazat
  2. Ahoj k protinožcům... ;) Trošku opožděně, ale přeci, přejeme vše nej k svátku :-) A s těmi články se trošku polepši, my stále čekáme. :-) Měj se fajn. Míra a Lenča

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm, s vízy to tam musí být těžké. Už jsem z Evropy zmlsaný, že můžeme pracovat všude bez omezení, že se člověk ani neuvědomí, o kolik to v Austrálii musí být těžší. To opravdu není nijak možné tam získat pracovní povolení, aniž by člověk musel chodit na školu, na kterou vlastně chodit nechce?

    OdpovědětVymazat
  4. Tak co Vojto, žiješ ještě ??? Napiš už konečně nějaký článek:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Vojto, tak jsem tak nějak zběžně pročet váš blog(do určité doby i tvé partnerky) a bylo to docela zajímavé počtení. Je to sice více, než 2 roky, ale zajímá mě jediná věc : jestli jsi dodělal college a jsi už zpět ve vlasti, nebo pokračuj svůj australský život ? František

    OdpovědětVymazat